Земетресение е разлюляло румънската сеизмична зона Вранча днес в ранния

...
 Земетресение е разлюляло румънската сеизмична зона Вранча днес в ранния
Коментари Харесай

В изборния ден: Земетресение разлюля Вранча

 

Земетресение е разлюляло румънската сеизмична зона Вранча през днешния ден в ранния следобяд. Трусът е регистриран в 14:12 часа, сочи справката на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC).

Според информацията на EMSC, земетресението е усетено на 50 км северозападно от град Бузъу, който е ситуиран на 180 км от Русе. Трусът е записан с дълбочина от 137 км, като няма данни да е нанесъл материални вреди. Няма данни и да има потърпевши.

 ОНЛАЙН РЕПОРТАЖ: Парламентарни избори 1 мин. ОНЛАЙН РЕПОРТАЖ: Парламентарни избори  ОНЛАЙН РЕПОРТАЖ: Европейски избори 2 мин. ОНЛАЙН РЕПОРТАЖ: Европейски избори  Първо гласуването, след това сватбата: Галя, която пусна бюлетина, облечена с булчинска рокля (СНИМКИ и ВИДЕО) 1 мин. Първо гласуването, след това сватбата: Галя, която пусна бюлетина, облечена с булчинска рокля (СНИМКИ и ВИДЕО)  Като във филм: Косатка раздра 5-метрова акула (ВИДЕО и СНИМКИ) 4 мин. Като във филм: Косатка раздра 5-метрова акула (ВИДЕО и СНИМКИ)  Опасно високи температури в понеделник в цялата страна 2 мин. Опасно високи температури в понеделник в цялата страна  Откриха тялото на изчезналия английски ТВ водещ на гръцки остров (ВИДЕО) 3 мин. Откриха тялото на изчезналия английски ТВ водещ на гръцки остров (ВИДЕО)  ОНЛАЙН РЕПОРТАЖ: Парламентарни избори 1 мин. ОНЛАЙН РЕПОРТАЖ: Парламентарни избори  ОНЛАЙН РЕПОРТАЖ: Европейски избори 2 мин. ОНЛАЙН РЕПОРТАЖ: Европейски избори  Първо гласуването, след това сватбата: Галя, която пусна бюлетина, облечена с булчинска рокля (СНИМКИ и ВИДЕО) 1 мин. Първо гласуването, след това сватбата: Галя, която пусна бюлетина, облечена с булчинска рокля (СНИМКИ и ВИДЕО)  Като във филм: Косатка раздра 5-метрова акула (ВИДЕО и СНИМКИ) 4 мин. Като във филм: Косатка раздра 5-метрова акула (ВИДЕО и СНИМКИ)  Опасно високи температури в понеделник в цялата страна 2 мин. Опасно високи температури в понеделник в цялата страна  Откриха тялото на изчезналия английски ТВ водещ на гръцки остров (ВИДЕО) 3 мин. Откриха тялото на изчезналия английски ТВ водещ на гръцки остров (ВИДЕО)

Статистиката в действително време на Европейския средиземноморски сеизмологичен център за деня демонстрира, че това земетресение в региона на Вранча е второто по мощ за деня, след трус, регистриран с магнитут от 5 по скалата на Рихтер с Индонезия.

Трусът е регистриран в 18:32 ч.

В България пък леко земетресение с магнитут от 3 по Рихтер беше записано на 6 юни в Благоевград и района. На 4 юни надалеч по-силно земетресение удари Грузия. То беше с магнитуд 5,4, като тогава данните изнесоха от Националния център за сеизмичен мониторинг към Института за земни науки на Грузия.

Трусът е усетен и в Атина

От 1 май досега в Румъния са регистрирани 21 трусове с магнитут сред 2,1 и 4,1 по Рихтер, оповестяват медиите в северната ни съседка. Миналата година най-силното земетресение в северната ни съседка стана на 14 февруари в окръг Горж. То бе със мощ 5,7 по Рихтер на дълбочина от 6,3 км.

Във Вранча имаше сходно по мощ земетресение (4,1) на 4 май тази година. Тогава трусът още веднъж беше в окръг Бузъу, само че също така беше усетен в Брашов и Плоещ.

Вранча е прочут земетръсен район. На 4 март 1977 година там става мощно земетресение с магнитут от 7,2 по Рихтер. При него умират 1600 души, множеството от тях в Букурещ. У нас това земетресение лишава живота на 100 души в Свищов, където трудът нанася най-тежки вреди и погубва животи.

Земният трус е усетен в цяла България, а вредите са най-много край селищата по река Дунав. В Свищов са разрушени 355 жилищни здания, а 463 са мощно развалени. Съборени са 5 учебни заведения, 50 са мощно развалени. Разрушени са 21 административни и търговски здания, други 35 са развалени. Засегната е църквата „ Света Троица “, която е изцяло възобновена едвам през 2004 година

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР